Pelvitec BV
Rivium Westlaan 52
2909 LD Capelle aan den IJssel

T: +31 (0)10 303 22 90
F: +31 (0)10 303 22 91

E-mail: info@pelvitec.com

Het gebruik van de vaginale/rectale ballon bij het behandelen van Vaginisme en Dyspareunie.

 

Hoe kan de ballon vaginaal worden toegepast?

 

De ballon is uitstekend oefenmateriaal ter ondersteuning van de behandeling van vrouwen die, vanwege een overactieve bekkenbodem, pijnklachten bij het vrijen hebben en/of vaginistisch reageren.

 

De behandeling moet op de eerste plaats gericht zijn op ontspanning van het totale spierkorset rondom het bekken. Ook moet er veel aandacht besteed worden aan een goede buikademhaling. De patiŽnt moet vervolgens gaan voelen wat de juiste bekkenbodembeweging is. Dit alles is een proces van vertrouwd raken met je eigen lijf en is dus een proces van tijd.

  • Wanneer dit allemaal lukt kun je als behandelaar de blote bekkenbodem gaan aanraken en voorzichtig de huid controleren rondom en van de introÔtus.
  • Wanneer de huid niet pijnlijk is ga je met de wijsvinger in de vagina terwijl je de patiŽnt vraagt te persen.
  • Wanneer penetratie met 1 vinger zonder problemen lukt kun je de patiŽnt de ballon laten zien en uitleggen wat je ermee wilt gaan doen.
  • De patiŽnt wordt geadviseerd zo'n ballon aan te schaffen.
  • De lege ballon heeft de vorm en de doorsnede van de wijsvinger. Je doet flink gel op de ballon en je brengt de ballon met een heel klein beetje lucht (voor de stevigheid) in de schede. De ballon zover in de schede brengen dat het harde onderste gedeelte zichtbaar blijft en er eventueel een beetje lucht bijspuiten. Je kunt vervolgens, door rustig met het ballonnetje wat heen en weer te bewegen, de patiŽnt laten wennen aan het gevoel van penetratie en van een beetje vulling. De patiŽnt gaat hier ook thuis mee aan de slag, eventueel alleen, maar het liefst samen met haar partner. Oefenen hooguit 3x per week ongeveer 5-10 minuten. Tussen twee opeenvolgende behandelingen voldoende tijd nemen.
  • Vervolgens probeer je gedurende de volgende behandelingen het volume van de ballon toe te laten nemen. Wanneer er ongeveer 40cc lucht in de ballon zit wordt het moeilijk om met de ballon van buiten naar binnen te bewegen. Breng de ballon met 30cc vulling tot diep in de vagina, blaas hem daar iets voller en laat de patiŽnt de ballon naar buiten persen en trek eventueel zachtjes aan het slangetje. Laat de lucht er weer uit tot 30cc en herhaal deze procedure.
  • Wanneer de patiŽnt 50-60cc vulling zonder problemen naar buiten perst kun je het advies geven met de penis of met een dildo te gaan oefenen.
    Verwacht vooral niet dat penetratie met de penis meteen helemaal lukt, ook dit moet met beleid en geduld!!! 

 

In plaats van met lucht kan de ballon ook met warm water gevuld worden.

 

Ellen Hawinkels, Basaal Expertise Centrum voor bekken(bodem)problematiek en seksuologie, dec 2004

 

Hoofdnavigatie