Pelvitec BV
Rivium Westlaan 52
2909 LD Capelle aan den IJssel

T: +31 (0)10 303 22 90
F: +31 (0)10 303 22 91

E-mail: info@pelvitec.com

CC of CV?

 

CC staat  voor 'Constant Current', CV staat voor 'Constant Voltage'.
In de meeste leerboeken over bekkenfysiotherapie wordt aangeraden om CV te gebruiken.
De vraag is of dat nog wel actueel is. 
 

Wat betekent CV nu in de praktijk?


Bij de instelling 'CV' wordt er een bepaalde spanning (voltage) ingesteld. Probleem is dat dit meestal niet wordt aangegeven op het apparaat. Dit geeft meestal 'mA' (stroomsterkte) aan wat in werkelijkheid niet zo is. De werkelijke stroomsterkte (in mA) hangt n.l. af van de weerstand tussen probe en patiŽnt. De spanning wordt ingesteld door de therapeut en afhankelijk van het contact loopt er veel of weinig stroom naar de patiŽnt. Je weet dus nooit precies hoeveel stroom je geeft. Want als het contact slechter wordt, loopt de stroom automatisch terug (maar dat zie je niet..).
Voordeel is dat geen 'puntbelasting' of 'stroomconcentratie' kan optreden. 
 

Wat betekent CC nu in de praktijk?


Bij de instelling 'CC' zal de ingestelde stroom (aangegeven door het apparaat) ook daadwerkelijk naar de patiŽnt lopen. Ongeacht het contact-oppervlak van de metalen platen/ringen van de probe met de patiŽnt. Dus ook als er relatief slecht/beperkt contact is, zal de stroom via het (resterende) contact-oppervlak naar de patiŽnt lopen. Dit kan onaangenaam voor de patiŽnt zijn.
Dus als een probe wisselend contact (uitglijden/herpositioneren?) heeft met de patiŽnt, kan CC wat puntbelasting en dus irritatie veroorzaken.
Voordeel is dat je altijd weet hoeveel stroom je aan de patiŽnt geeft en dat de stroom die ingesteld wordt ook altijd naar de patiŽnt gaat.
 
Met probes zoals de Periform, Anuform of VeriProbe kan dus beter gebruik worden gemaakt van Constant Current. Dan weet je tenminste hoeveel stroom je in werkelijkheid geeft.
Bij grotere en zwaardere probes die er tijdens de behandeling uit kunnen glijden, kan overwogen worden Constant Voltage te gebruiken.

 

Hoofdnavigatie